Over de Kaasfabriek


Over de Kaasfabriek

Creatieve makers – kinderen, scholieren, studenten, afgestudeerden, professionals en hobbyisten – kom naar de Kaasfabriek om jouw creatieve ideeën om te zetten in producten. De Kaasfabriek is de plek om te experimenteren met en te leren over techniek en nieuwe ontwikkelingen, maar vooral ook om te ontmoeten, kennis te delen en zelf met de machines aan de slag te gaan.

Kaasfabriek – FabLab regio Alkmaar – Heeft zijn thuisbasis in de Drukkerij op industrieterrein Oudorp te Alkmaar. Ondergebracht als ruimte binnen de stadsfabriek. Er is een wekelijks open inloop waar je altijd welkom bent om kennis te maken. Kijk in de agenda van de Kaasfabriek voor alle activiteiten.

De Kaasfabriek had voorheen zijn thuisbasis in Alkmaar Overstad met een hoofdgebouw van containers. Onderdeel hiervan was de Kaasfabriek promocontainer die mobiel inzetbaar was voor festivals, schoolpleinen en evenementen. Tegenwoordig heet dit de kunstfabriek.

Missie

Opzetten en uitbouwen van de Kaasfabriek tot de hub waar creatieve makers op een zo jong mogelijke leeftijd – samen met professionals en hobbyisten – delen in en bijdragen aan de groeiende “open” bron van technische kennis en vaardigheden.

DROOM – DOE – DEEL

In de Kaasfabriek gaat veel om de 3D’s. Je komt binnen met een DROOM of een idee. Vervolgens ga je aan de slag met de machines. Je gaat het dus zelf DOEN. En daarna DEEL je je kennis van het maken en je eindproduct met de andere kaasmakers.

Iedereen mag na het doen van de Basiscursus FabLab zelf de machines bedienen, zoals 3D printers, BRM lasersnijder en de vinylsnijder. Je ontmoet hier andere makers en bent samen of alleen bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten.  

Er is altijd een labmanager en/of een vrijwilliger aanwezig die je kan helpen tijdens het maakproces door kennis, vaardigheden en voorzieningen aan te bieden. De Kaasfabriek is vrij toegankelijk voor individuele creatieve “makers” als voor “makers” die projectmatig samen werken.

In een FabLab wordt een maker uitgedaagd een prototype, maquette, kunstobject of ander product te ontwerpen en te maken. De Kaasfabriek heeft een ‘open’ karakter waarbij iedereen wordt gestimuleerd om kennis van het ontwerpen, het maakproces en het resultaat met elkaar te delen middels een-op-een gesprekken, door dingen vast te leggen in beeld, tekst en geluid en door het geven van trainingen en workshops.

Kaasfabriek | FabLab regio Alkmaar is een stichting zonder winstoogmerk. De Kaasfabriek wordt mogelijk gemaakt door inzet van vrijwilligers en diverse partners.

Je kan het FabLab steunen door Vriend van de Kaasfabriek te worden.

Voor wie?

De Kaasfabriek FabLab regio Alkmaar is er voor creatieve makers van 2 – 100 jaar uit de regio Alkmaar- Haarlem – Hoorn – Den Helder. Denk aan: vormgevers, kunstenaars, architecten, ontwerpers, modelbouwers, modeontwerpers, case moddelers, robotbouwers, scholieren, studenten en andere makers van producten.

About de Kaasfabriek

The 'KAASFABRIEK' (Cheesefactory) is a no nonsense Fablab in the city of Alkmaar in the north of Holland. A true grassroots venue build out of used shipping containers.  Millions of miles of global traveling give the fablab a sturdy industrial touch. Situated on the outskirts of the city the fablab stays nomadic. If necessary it is easy to move the fablab to an other area. Recently we added a couple extra containers to double the space. On the first floor we started 'Classroom 21'.  Now we are able to work with larger groups of pupils and students. Tinkering themselves into the world of the 21st century skills.

Don’t be fooled bij its messy outside appearance. Indeed it is 8 stacked containers, with an extra one as landmark, 15 meters high. But inside walls are removed, everything is insulated and windows doubleglazed.
And a pellet stove to keep things warm. Kaasfabriek has probably the strongest fablab community in the low countries.

FabLab profile de Kaasfabriek | FabLab regio Alkmaar.

Bestuursleden:
André van Rijswijck: voorzitter en Fabmeester
Joris Jan de Vries: secretaris en Fabmeester
Robert Brouwer: bestuurslid en Fabmeester

Nieuwe makers:
Boy Bakhuys: Fabmeester
Marco van Schagen: Fabmeester
Francien Ramakers
Erwin Commandeur
Dennis Ruigrok
Wim Rademaker
Saskia van Schagen
Ilja Witte
Tijl Bouman
Steven Kramer
Tom
Roel

Founding Fathers/mothers/sons- and daughters:
Kees Bolten: www.HAL25.nl
Peter Rol: www.Studio72.nl
Roosmarijn Busch: www.OrangeOtters.nl
Bart Bakker: www.minifablab.nl
Iris de Vries: www.irisdevries.com
Jurre van Rijswijck:
Daan van Heugten:
Dave Akkerman
Gert-Jan 't Hart
Jan Kovitch