MACHINES ENZO


Machines enzo

In de Kaasfabiek vind je de volgende machines. Met de 3D-printers, de BRM lasersnijder en de Vinylsnijder kan je zelfstanding aan de slag als je de basiscursus gevolgd hebt. Voor het gebruik van de CNC portaalfrees is een aparte workshop benodigd. Ook is er een verdiepingsworkshop voor het gebruik van de lasersnijder.

Laser snijder

Er staan 2 lasersijders in de Kaasfabriek. De lasersnijders die op dit moment te gebruiken zijn zijn de BRM en de BCN3D Ignis. Met een lasersnijder kan je vlakke materialen uitsnijden en graveren, zoals karton, hout, perspex en rubber. De laser kan geen metalen snijden, vaak wel graveren.

De honingraat tafel van de BRM laser heeft een afmeting 900 mm x 1250 mm. De maximale afmeting van het werkstuk is 1200 mm x 890 mm.

3D printers

Er staan een aantal 3d printers en er zijn wisselende hoeveelheden en types filament voorradig. De printers die op dit moment te gebruiken zijn zijn onder andere de Ultimaker Original, de BCN3D Sigma en de BCN3D plus.

Wat is 3D-printen?

Slicen

Voordat je een 3D-model kan printen moet het object eerst worden omgezet in de zogeheten .GCODE, die instructies voor de 3D-printer bevat.
Bij deze bewerking wordt het .STL-bestand dus omgezet in een reeks opdrachten. Hierdoor weet de printer bijvoorbeeld naar waar hij zijn printkop moet bewegen en waar er filament moet worden toegevoegd.

Het 3D-model wordt hierbij door de software als het ware in laagjes (slices) opgedeeld.

Tijdens het slicen kunnen we verschillende parameters meegeven, bv:

  • dikte van de lagen

  • dikte van de onder-/bovenlaag

  • dikte van de randen

  • mate van de opvulling

  • snelheid van de printmotoren

  • dikte van het filament

  • smelttemperatuur

Iedere 3D-printer heeft zijn eigen specifieke kenmerken, o.a. de vorm, lengte, breedte van de grondplaat, de prinhoogte, het soort filament, …). De slicer moet dus nauw samen werken met de stuursoftware van iedere desbetreffende type printer. Voor iedere type printer zal je dus in de software aangepaste parameters moeten ingeven. Je kan in de meeste slicers weliswaar ook de optie 'steunmateriaal' inschakelen. Objecten met een overhang van minder dan 45° kan je moeilijk of niet printen zonder een tijdelijke steunstructuur. De slicer creëert kleine steunpilaren in kunststof die je na de print dient te verwijderen.

De printers in de Kaasfabriek maken gebruik van CURA als slicing software CURA voor de Ultimaker Original en Cura voor de BSN3D.

CNC-freesbank

Grote freesbank met een grote werkoppervlakte waardoor in 1x platen van  244cm bij 122cm verwerkt kunnen worden. Voor het gebruik van deze frees is een extra cursus vereist.

Vacuümvormer

Een kleine vacuümvormer.

Vinylsnijder/ snijplotter

Zelf stickers maken of een t-shirt bedrukken met je eigen transferfolie. Deze plotter snijt je .dxf tekening in verschillende folie's.

Transferpers

Wil je je je eigen t-shirt bedrukken? Dan kun je deze transferpers gebruiken.

A0 inktjet printer

Grote printer om heel groot te printen.

Beschikbaarheid Laser en CNC frees