FabLab open tech werkplaats


Fablab open tech werkplaats
De geschiedenis van de fabrication laboratories (FabLabs)
Het begon allemaal in 2001 op MIT's (Massachusetts Institute of Technology) Center for Bits and Atoms met een collegereeks van de geestelijke fablab-vader Neil Gershenfeld. Als onderdeel van het seminar ‘How to make almost everything’ zette hij het eerste FabLab (fabrication laboratory) op met het idee studenten te laten experimenteren met nieuwe digitale apparatuur zoals 3D-printers, programmeringstools en computergestuurde freesmachines. Apparatuur die je zelf niet zo snel aanschaft, gezien de hoge kosten ervan. Het FaLab-concept, een openbaar laboratorium voor digitale fabricage, bleek zo’n succes, dat het zich razendsnel verspreidde over de hele wereld. Vandaag de dag zijn er ongeveer duizend FabLabs, van Taiwan tot Ghana en van Nederland tot de Verenigde Staten.

FabLab
Een FabLab is een plek voor onderzoek, innovatie en ontdekking, biedt de mogelijkheid voor het maken van prototypes en levert een bijdrage aan lokaal ondernemerschap. Een FabLab is ook een plek voor onderwijs en innovatie: een plek om te spelen, te creëren, te leren, te ondersteunen en te ontdekken.
Alle Fablabs zijn verbonden in een mondiaal netwerk waarin cocreatie en kennisuitwisseling centraal staan. Als lokaal FabLab maak je verbinding met een wereldwijd netwerk van docenten, technici, onderzoekers, makers en ontdekkers. De FabLab gemeenschap is verspreid over 30 landen en 24 tijdzones.

A FabLab is a technical prototyping platform for innovation and invention, providing stimulus for local entrepreneurship. A Fab Lab is also a platform for learning and innovation: a place to play, to create, to learn, to mentor, to invent. To be a Fab Lab means connecting to a global community of learners, educators, technologists, researchers, makers and innovators- -a knowledge sharing network that spans 30 countries and 24 time zones. Because all FabLabs share common tools and processes, the program is building a global network, a distributed laboratory for research and invention.

FabLabs in Nederland
Nederland telt inmiddels ongeveer zeventig FabLabs. In 2007 werd in Amsterdam het eerste FabLab van Nederland geopend. Dit was een samenwerking tussen de Waag Society en Mediamatic. Om deel uit te kunnen maken van het fablabnetwerk moet een maakplaats voldoen aan de voorwaarden in de door MIT opgestelde Fab Charter.

Machines
Om ervoor te zorgen dat de labs onderling uitvindingen en innovaties kunnen delen, dienen alle FabLabs te beschikken over vergelijkbare apparatuur. Een van de Fab Charter-voorwaarden is dan ook een standaard set van apparatuur – een lasersnijder, CNC-frees, een 3D-printer, een foliesnijder en een elektronicahoek. De wereldwijde database van lokaal beschikbare machines: https://www.fablabs.io/machines

All FabLabs share common tools and processes in order to build a global network, a distributed laboratory for research and invention. Here you can find and add all the Machines available in the global Fab Lab Network, a global database of technologies locally available.

FabLab Benelux
Meer informatie over de FabLabs in de Benelux kan je vinden op de website van: http://fablab.nl/
De kaart met daarop de FabLabs in de Benelux: http://fablab.nl/#locaties

FabFoundation
Meer informatie over het wereldwijde netwerk van FabLabs kan je vinden op de website van Fab Foundation.
De wereldkaart met daarop het netwerk van alle FabLabs: https://www.fablabs.io/labs/map