Fabsheet Ultimaker 3D printer

Voorbereiding: tekening/ model maken

 1. Maak je tekening in je 3D-teken programma, bv. Sketchup, 123D!, Rhino3D of Solidworks.
 2. Sla op of exporteer als een STL. Als je grote rechte vlakken (facetten) in je print krijgt, of als je model te groot is(>10Mb), is dit de stap waar je mogelijk iets moet wijzigen om een hogere of lagere resolutie te krijgen.

G-code maken met Cura

 1. Open Cura vanuit het startmenu (zoek de laatste versie als er meer zijn).
 2. Laad je .stl bestand met de knop ‘load Model’.
 3. Als 3d printen en Cura nieuw voor je is klik dan in het menu op ‘tools->switch to simple print’ voor de eenvoudige instellingen. Als je al eerder cura instellingen hebt opgeslagen, kies dan voor ‘tools->switch to full settings’ en laad je instellingen met ‘file->open profile’ of ‘file->Load profile form gcode’.
 4. In de ‘normal mode’ kan je indien nodig de instellingen wijzigen , in de ‘simple mode’ hoef je alleen maar te kiezen tussen vier basis instellingen: snel, normaal, hoge resolutie of ‘vaas’.
 5. Als je op ‘slice model drukt’ wordt je tekening omgezet in gcode, dat zijn commandos die de printer kan uitvoeren. Als dit klaar is, kan je per laag kijken welke bewegingen de printer gaat maken, met dit knopje. Dit bestand is opgeslagen als ‘bestandsnaam_export.gcode’.

Printen

 

 1. Druk op ‘print’ als de ultimaker direct met je computer verbonden is. Cura zal nu contact maken met de printer (kan even duren soms).
 2. Verifieer dat je voldoende draad beschikbaar hebt en dat het zonder knopen kan afrollen.
 3. Zodra Cura verbonden is kan je op ‘print’ in het nieuwe venster drukken, de printer zal nu de voorbereidingen van het printen starten (opwarmen).
 4. Vanaf hier zou het automatisch moeten gaan, maar blijf in ieder geval tot het printen van de eerste laag bij de printer. Als het mis gaat stop je de print en begin je overnieuw, maar zodra de eerste laag er goed ligt komt de print meestal wel goed.

Ulticontroller gebruiken

In plaats van Cura + een computer kan je ook de ulticontroller gebruiken. Het is betrouwbaarder en je hebt minder kans op print-fouten door te hoge resolutie. Je zet je print bestand op de ulticontroller met een sd-kaartje (linker zijkant controller). Kopieer je .gcode bestand dat je in de laatste stap gemaakt hebt naar de sd kaart. Zet daarna de kaart in de ulticontroller, wacht op ‘card inserted’ en navigeer met de druk-draai knop naar ‘card menu’. Zoek daar je bestand uit, zodra je er op klikt zal de printer dit bestand beginnen uit te printen.

Filament wisselen

Als je een andere kleur filament wil gebruiken moet je de printkop voorverwarmen, voordat je het filament kan wisselen. Verwarm de printkop door in het ‘prepare’ menu van de ulticontroller ‘preheat PLA’ uit te kiezen. Als de kop na een paar minuten heet is, draai je het tandwiel van de extruder eerst in de extrude richting, daarna draai je het een paar slagen terug. Open de aandruk-klem met de plastic hendel (niet aan de aandruk schoef draaien!) en trek met de hand het filament terug. Een nieuw filament inrijgen gaat makkelijk met de klem bijna dicht. Draai het laatste stukje aan met het tandwiel (klem dus dicht) totdat er weer plastic uit de hete kop komt lopen.

Instellingen en uitleg

Instellingen Uitleg Advieswaarde
Layer Height Is de hoogte van de laag die de printer neer legt per keer Goed 0.2
Zeer fijn 0.1
Wall thickness Dikte van de wand 0.5 tot 1.2
Bottom/Top Thickness De dikte van de bodem/eerste lagen. Dit moet een meervoud zijn van de laagdikte 0.4 tot 1.0
Fill Density De mate van vulling van het object. 0% geeft een hol object, 100% een massief object. 20%
Enable retraction Retraction is het terugtrekken van het filament om draden te voorkomen aan
Speed De snelheid waar mee de printer print. 80
Temp Temperatuur waarmee geprint wordt 220
Support Type Het type support waarmee geprint wordt. Support gebruik je wanneer je model overhangende delen bevat.  (geen)
Add raft Een dikke eerste laag die geen onderdeel is van je model, maar helpt voor een goede hechting uit

3D printen is niet zo simpel en snel als op ‘print’ drukken en je papiertje uit de printer pakken. Het heeft veel zin om eerst te experimenteren met een kleiner deel van je model om het effect van verschillende instellingen te bekijken. Zodra je tevreden bent over een kleiner object heeft het zin om je grotere object aan te zetten. Net als voor iedere andere techniek geld dat het verstandig is om eerst ervaring met 3D printen op te doen voordat er je belangrijke object voor je afstuderen mee maakt…

Droom Doe Deel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Spamfilter CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.